MÉREI FERENC FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ INTÉZET
A Hagyományok Házában ünnepelhettük élő népdalkincsünket
2012. február 23. csütörtök 09:49
Tiszán

A Mérei Ferenc Pedagógiai Intézet a Tiszán innen-Dunán túl Országos Népdaléneklési Minősítő Verseny fővárosi középiskolás fordulóját rendezte meg a Budai Vigadóban 2012. február 21-én.

 


Dr. Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza osztályvezetője segítségével immár második alkalommal szervezhette meg a főváros ebben a csodálatos épületben népdaléneklési minősítő versenyét.
A szervezésben nehézséget okozott számunkra, hogy jelenleg felújítás alatt áll a díszterem, azonban a jelenlévők ebből szinte semmit sem éreztek.

Az emelkedett hangulatú, érzelmekkel átitatott megnyitó ünnepség díszvendége Kucsák László volt, az Országgyűlés Oktatási, Tudományos Bizottságának tagja, parlamenti képviselő, a XVIII. kerület oktatásért felelős alpolgármestere, aki a Fővárosi Közgyűlés Oktatási Bizottsága alelnökeként szólt a megjelentekhez. Köszöntőjében idézte Kodály Zoltán szavait: "A magyar népdal nem pusztán a falusi élet visszhangja, hanem az egész magyar lélek tükre." Felhívta a jelenlévők figyelmét a hagyományőrzés fontosságára, a verseny előzményeire, az elmúlt évek folyamatos munkájára, aminek eredményeként több ezer gyermek, fiatal ismerkedhet meg országszerte a népdalok rejtelmes, szép világával. Kiemelte a szervezők munkáját, külön megemlítve Nits Márta fáradhatatlan tevékenységét, a vendéglátó intézmény szíves vendéglátását, ezáltal azt az összefogást, melynek eredményeként megvalósulhat a fővárosi verseny. A hagyományokkal kapcsolatban csendesen érintette. hogy ő már az országos verseny helyszínére, a Néprajzi Múzeumba sietett, hiszen a megszokás erős úr.  


A megnyitón közösen énekeltük el a Tiszán innen-Dunán túl, valamint az Által mennék... című népdalokat.

Dr. Sándor Ildikó megnyitó szavaiban felhívta a figyelmet a népdaléneklés személyiségnevelő fontosságára, kiemelve a hagyományőrzésnek az érzelmi nevelésben betöltött pótolhatatlan szerepét.
A hangulatot fokozta a Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszakán tanuló két hallgató - Dömény Krisztián és Zsikó Zoltán - somogyi népdalcsokrát bemutató, citerával kísért előadása.
Külön örömmel köszönthettük a nagyszámú versenyző között a határon túlról, a vajdasági Magyarkanizsáról érkező versenyzőket, akik testvérvárosuk meghívására részt vettek a ferencvárosi selejtezőn, ahol kiváló eredményüket értékelve jutottak be a fővárosi döntőbe. Szűcs Orsolya és Rákos Emese eredményei a fővárosi fordulón is magukért beszéltek. Csak meghatódva gondolhatunk annak a városnak a vezetésére, polgáraira, akik Nyilas Leonov Anita, a polgármesteri hivatal egyik vezetőjének kíséretében hivatalos gépkocsival szállították Budapestre a gyönyörű viseletbe öltöző diákokat. A példa hatása reméljük, hogy ragadós lesz, és valóban a főváros is, nehézségei ellenére, továbbra is támogatja versenyünk szervezését, intézményünk munkáját.
Két helyszínen zajlott a produkciók meghallgatása a rangos zsűri előtt. 


Az általános értékeléseket követően személyre szabott elemzést kaphattak az érdeklődők a zsűri tagjaitól, Eredics Gábor kiemelte, hogy milyen fontos a városi fiatalok bekapcsolódása a táncház mozgalomba, hiszen így ugyanolyan élővé válhat a nagyvárosokban is a népi kultúra, mint falvainkban.
Bodza Klára felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy úgy válasszák ki a bemutatandó repertoárjukat, hogy ne legyenek széles hangváltások a különböző dalok között. Kiemelte, hogy soha ennyi magas színvonalú szólista előadást nem hallott, ezért javasolta Vakler Annával együtt, hogy  többen juthassanak be szóló kategóriában az országos versenyre a korábbiaknál, amit a szervezők elfogadtak, így a fővárost kilenc produkció képviseli az országos döntőn.
Záró, összegző, szívet-lelket melengető szavaiban Vakler Anna a dal fontosságára, a nemzedékek közti kapcsolat, párbeszéd, átörökítés lényegére hívta fel a hallgatóság figyelmét. Tőle tudtuk meg, hogy Bodza Klára hetvenedik születésnapját ünnepli, melynek tiszteletére hetvenkedő címmel a helyszínen, a Hagyományok Házában előadást szerveznek, melyre sok szeretettel várják az ünneplőket.
Az utóbbi évek legjobb hangulatú fővárosi népdaléneklési versenye kora este zárult a Hagyományok Házában. 


A látogatók elgondolkozhattak hazafelé tartva a sötétben a felemelő élményt jelentő előadásokról, képviselő úr éveken keresztül nyújtott támogatásának jelentőségéről, vagy éppen arról a természetességről, ahogy egy Budapesttől távoli határon túli magyar település természetesnek veszi, hogy a polgármesteri hivatal gépkocsijával szállítja a város tehetséges gyermekeit a fővárosba, hogy bemutathassák tudásukat.
Az országos népdaléneklési versenyt, terveink szerint, május 6-án, vasárnap 10.00-tól rendezzük a Néprajzi Múzeumban.
A megrendezéshez szükséges anyagi támogatáshoz beadott pályázatunkat március végéig bírálják el. Reméljük, hogy a pozitív döntést követően felelősséggel erősíthetjük meg szándékunkat a döntő megrendezését illetően.
Köszönjük támogatóinknak, hogy segítségükkel minden résztvevő szerény ajándékot kaphatott.

Kérjük, kísérjék figyelemmel honlapunkat!

Varga Ferenc
pedagógiai szakértő
művészetek

Kapcsolódó dokumentumok